مشکل بسیاری از گوشیهای هوشمند، کندشدن تدریجی آنهاست و پرسش رایج بسیاری از کاربران هم این است که چگونه میتوانیم گوشی خود را سریعتر کنیم؟ واضح است که دلخواه همهی کاربران است که گوشیهایشان همیشه پرسرعت و با عملکرد مطلوبی باشند، اما آیا میتوان یک گوشی را فراتر از قابلیتش هم سریع کرد؟ مطمئنا جواب این سؤال، خیر است؛ اما راهکارهایی وجود دارد که بتوان گوشی را سریعتر کرد. در بیشتر موارد کاربران میخواهند که گوشیهایشان همچون روزهای اول که نو بودهاند، سریع باشند، اما نصب برنامههای مختلف و استفادهی مداوم از آنها به مرور باعث کندی گوشیها میشود. این برنامهها در زمان اجرا، فضای حافظهی داخلی گوشی را اشغال میکنند و همچنین نیاز به قدرت پردازشی دارند که گاهیاوقات با بروزرسانی سیستم عامل، پردازش آنها با توجه به نیاز به سختافزارهای قوی، به دشواری انجام میگیرد. بنابراین، برای استفادهی مؤثرتر از گوشیهای هوشمند خود، میتوانید چه کاری انجام دهید تا گوشیمان دیگر لگ (هنگ) نداشته باشند یا حداقل لگ کمتری داشته باشد؟ در این مورد با وجود برخی شباهتها، تفاوتهایی بین گوشیهای اندرویدی و آیفون وجود دارد. در اینجا سعی میکنیم، راهکارهای جداگانهای برای افزایش سرعت گوشی اندرویدی و آیفون پیشنهاد دهیم. با ما همراه باشید.
چطور سرعت گوشیهای اندرویدی خود را بالا ببریم؟
۱. برنامههای اضافی را پاک کنید
تقریبا تمام راهکارها و ترفندهای افزایش سرعت گوشیهای اندروید، غالبا به شما پیشنهاد میدهند که فقط برنامههایی را که بهصورت مداوم از آنها استفاده میکنید، نگه دارید؛ اما آیا شما هم از آن دسته کسانی هستید که خانهی خود را با لوازم غیرضروری پر میکنید؟ خوب، خانههای ما اغلب با چنین چیزهایی پر شدهاند! اما آیا باید با گوشیهای هوشمند خود هم همین کار را انجام دهیم؟ خیر! برنامههای مختلفی که در گوشیهای هوشمند ما نصب شدهاند، همیشه درحال اجرا هستند و برای این کار، نیاز به اتصال به اینترنت دارند و اگر این برنامهها مفید نباشند، واقعا تنها یکبار اضافی روی دوش سختافزار گوشی هستند. خلاصشدن از دست این برنامههای اضافی، راهکار عاقلانهای است تا سرعت گوشی اندرویدی خود را افزایش دهید.
۲. حافظهی کش گوشی خود را پاک کنید
برخی برنامهها هم هستند که از آنها به صورت منظم استفاده نمیکنید، اما به اندازهای هم مهماند که باید روی دستگاه خود نگهشان دارید، مانند برنامههایی که برای درخواست تاکسی، رزور بلیط یا سفارش غذا، از آنها استفاده میکنید. برای اینکه گوشی اندرویدی خود را سریعتر کنید، سعی کنید که اطلاعات ذخیره شده در حافظهی پنهان یا کش (Cache) این دست برنامهها را ازطریق تنظیمات هر کدام پاک کنید و مطمئن شوید که این برنامهها در زمانیکه از آنها استفاده نمیکنید، حافظهی زیادی مصرف نمیکنند.
پاککردن حافظهی کش، گاهیاوقات، کمک میکند که برنامهها راحتتر و بدون تأخیر اجرا شوند. همچنین وقتی که اطلاعات را حذف میکنید، برنامه میتواند نسخههای جدیدتری را از این اطلاعات دریافت کند. حذف حافظهی کش، میتواند برای برنامههایی مانند فیسبوک یا اینستاگرام مناسب باشد، این برنامهها عکسها و اطلاعات دیگری را بهطور مرتب روی گوشی شما ذخیره میکنند. البته یک نکته را به یاد داشته باشید که در برخی برنامهها، پاککردن حافظهی کش، به معنی حذف تنظیمات برنامه است.
۳. حافظهی سیستم را چندین بار در روز پاک کنید
سیستم عامل اندروید، امکانات بسیار مناسبی برای مدیریت وظیفه دارد. اندروید میتواند هر زمان که لازم باشد، پردازشهای ناخواسته را ببندد. اگر گوشی شما دچار مشکل کمبود حافظهی موقت یا رم است، پاککردن چندبارهی حافظه میتواند به آن کمک کند. امروزه تقریبا همهی برنامههای لانچر (برنامههایی که امکان سفارشیسازی سیستم عامل را فراهم میکنند) دارای گزینهای برای پاککردن حافظهی سیستم هستند. همچنین اگر نمیخواهید از برنامههای لانچر استفاده کنید، میتوانید از برخی برنامهها برای پاککردن حافظهی سیستم استفاده کنید. برنامههایی مانندClean Master، Go Speed Power Clean و Ace Cleaner از بهترین برنامهها برای پاککردن رم گوشی هستند. میتوانید این برنامهها را از گوگل اپ استور دانلود کنید.
۴. درصورت دردسترسبودن برنامههای سبکتر، از این دست برنامهها استفاده کنید
بسیاری از برنامههای محبوب مانند Facebook ،Twitter، Messenger، Opera نسخههای سبکتر یا به اصطلاح Lite، را دردسترس کاربران خود قرار دادهاند. ازآنجاییکه این برنامهها از اینترنت کمتری استفاده میکنند، میتوانید ضمن صرفهجویی در حجم کمتر دادههای گوشی خود، از نسخهی سبکتر و سریعتری از برنامهی مورد نیازتان استفاده کنید.
۵. گوشی خود را خیلی بروزرسانی نکنید
ممکن است کمی غیرمعمول باشد. بهروز نگهداشتن گوشی اندروید، از آن دست راهکارها و ترفندهایی است که تقریبا هر کاربر اندرویدی به شما پیشنهاد میدهد. اما بروزرسانی هم نقضی دارد. اگر حافظهی گوشی شما درحال پرشدن است و همچنین چند سالی از خرید آن گذشته (احتمالا کمی هم قدیمی شده)، با ارتقای آن به نسخهی جدید، منابع اضافی مصرف میشوند. بهاینجهت، با بروزرسانی اندروید، با توجه به دردسترسنبودن حافظهی کافی، بسیاری از برنامهها احتمالا نمیتوانند، به خوبی اجرا شوند. به این ترتیب، ممکن است با یک بروزرسانی، اندرویدی جدید اما با تعدادی برنامهی ضروری داشته باشید.
۶. قبل از نصب یک برنامه فکر کنید
تقریبا یک دهه از زمانی که اندروید برای اولینبار معرفی شد، میگذرد و تعداد برنامههای این پلتفرم درحال حاضر به میلیونها عنوان افزایش یافته است؛ اما از این عناوین، تعداد بیشماری برنامه و بازی هستند که به وسیلهی توسعهدهندگان معتبر طراحی نشدهاند. درواقع، خیلی از این برنامهها، برنامههایی جعلی هستند که با اهداف خرابکارانهای مانند کنترل دستگاه شما یا سرقت اطلاعات طراحی شدهاند. شاید جالب باشد که بدانید، این دست برنامههای مخرب بدون اینکه شناسایی شوند، به مدت سه سال در گوگل پلی استور دردسترس بودند. گوگل به همین منظور، سال گذشته، برنامهی Play Protect را منتشر کرد که میتواند برنامههای مخرب و بدافزارها را شناسایی کند. بنابراین حتی اگر از گوگل پلی استور، برنامهی جدید دانلود میکنید، حتما قبل از نصب برنامهی ناشناس از صحت آن کاملا مطمئن شوید و سپس اقدام به نصب کنید.
۷. حافظهی اسدی خود را برای بهبود عملکرد اندروید فرمت کنید
اگر اخیرا بهطور مکرر گوشی اندرویدی شما لگ دارد یا به سختی برنامهها را اجرا میکند، احتمالا یکی از دلایل آن، حافظهی اسدی خراب است. فرمتکردن حافظهی اسدی نه تنها فایلهای ناخواسته ایجاد شده توسط اندروید و برنامههای مختلف را پاک میکند، بلکه ممکن است، در نهایت موجب افزایش سرعت گوشی شما شود.
۸. برنامهها را ازطریق وایفای بروزرسانی کنید
بسیاری از برنامهها باید خود را در پس زمینه بهروز نگه دارند تا اطلاعات جدید را همیشه حفظ کنند یا موارد دیگری را مانند بارگذاری فایلها، عکسها و ویدئوها انجام دهند. بنابراین، غیرفعالکردن اطلاعات پسزمینه، میتواند یک دستگاه اندرویدی را سریعتر کند و موضوع دیگر اینکه، غیرفعالکردن اطلاعات پسزمینه، حجم استفاده از اینترنت را هم کاهش میدهد. بنابراین، حتی اگر باعث سریعترشدن عملکرد گوشی شما نشود، بازهم میتواند راهکار مقرون بهصرفهای باشد!
همچنین اگر میخواهید گوگل را از همگامسازی (Synchronization) گوشییتان بازدارید، میتوانید گزینهی همگامسازی خودکار را خاموش کنید. نیازی به گفتن نیست که همگامسازی هم نه تنها نیاز به فضای حافظه، بلکه نیاز به پردازش در پسزمینه دارد که نتیجهی آن کندی گوشی است. با طی مسیر فوق میتوانید، گزینهی بروزرسانی خودکار را غیرفعال کنید. البته در دستگاههای اندرویدی مختلف، تفاوت جزئی وجود دارد، اما به صورت کلی تقریبا همیشه با گزینههایی مشابه نمونه مواجه میشوید. Settings > Auto-update apps > Auto-update apps over WiFi only
۹. از حسگر اثر انگشت استفاده کنید
این روزها، اکثر گوشیهای اندروید، مجهز به سنسور اثر انگشت هستند. البته استفاده از حسگرهای اثر انگشت به تنهایی نمیتواند، باعث افزایش کارایی گوشی شما شود. اما، قطعا، زمان صرفشده برای ورود الگو یا پین را برای بازکردن قفل گوشی کاهش میدهد. بهطور متوسط سنسور اثر انگشت میتواند گوشی اندرویدی شما را در عرض نیم ثانیه باز کند، اما برای پین یا الگو، این زمان بین ۵ تا ۸ ثانیه است.
۱۰. گاهی گوشی خود را ریستارت کنید
چنین چیزی درست شبیه کامپیوترهاست که گاهی یک ریستارت میتواند موجب کاهش فشار به سختافزار شود. بهطور مشابه، ریستارت در مورد دستگاههای اندروید، هم تأثیری مشابه دارد. هنگامیکه گوشی خود را ریستارت میکنید، فایلهای موقت حذف میشوند تا سرعت اندروید افزایش پیدا کند.
۱۱. برخی فایلهای خود را در برنامههای ذخیرهسازی ابری نگه دارید
برنامههای ذخیرهسازی ابری، نه تنها اطلاعات ما را برای همهی دستگاهها قابل دسترس میکنند، بلکه میتوانند به خالیشدن حافظهی داخلی گوشی هم کمک کنند. به یاد داشته باشید که حافظهی داخلی گوشی، نقش مهمی در نحوهی عملکرد گوشیها دارند. با تکنولوژی ابری، شما صددرصد از امنیت اطلاعات خود اطمینان خواهید داشت. همانطور که میدانید، اطلاعات گوشیهای هوشمند، قبلا جزو ناامنترینها بهشمار میرفتند، اما اکنون، برنامههای ذخیرهسازی ابری میتوانند، علاوهبر امنیت کافی، پشتیبان مطمئنی هم محسوب شوند. برخی از بهترین برنامههای ذخیرهسازی ابری، عبارتند از: گوگل درایو، وان درایو و دراپ باکس. شما میتوانید این برنامههای ذخیرهسازی ابری را از گوگل پلی استور دانلود و نصب کنید.
۱۲. روی صفحهی اصلی برنامههای زیادی قرار ندهید
انباشتهکردن صفحهی اصلی با تصاویر پسزمینهی زنده (متحرک) و ویجتها (برنامکها یا برنامههای کوچک گرافیکی مانند نمایش ساعت و آبوهوا)، به نظر جذاب است. اما این قبیل اطلاعات، بار اضافی روی دوش سختافزار قرار میدهند که روی عملکرد گوشی هم تأثیر منفی میگذارد. به همین جهت، گاهیاوقات ممکن است، دستگاه اندرویدی هنگام اجرای برنامههای سنگین یا بازی، محتویات صفحه اصلی را با دشواری بارگذاری کند.
۱۳. برنامهها را روی حافظه داخلی نصب کنید
در اکثر موارد، حافظههای داخلی گوشی، از حافظههای اسدی خارجی، بسیار سریعتر و قابل اعتمادتر هستند. و این احتمالا یکی از دلایلی است که گوشیهای برتر مانند آیفون و پیکسل هیچ ورودیای برای حافظهی اسدی ندارند. اگرچه امنیت دستگاه یک دلیل مهم دیگر برای حذف ورودی حافظهی خارجی است. اما با وجودی که برخی حافظههای خارجی، از جمله، کارتهای حافظهی SanDisk، به همان خوبی حافظهی داخلی هستند و میتواند اندروید را سریعتر و کارآمدتر کنند، اما در بیشتر موارد، ذخیرهکردن اطلاعات در حافظهی داخلی، بهترین انتخاب است.
۱۴. سعی کنید از دیگر لانچرهای اندروید استفاده کنید
لانچرها، یک راهکار عالی برای تبدیل دستگاه اندرویدی به یک نسخهی کاملا سفارشیسازی شده هستند. واضح است که برخی لانچرها، ممکن است که عملکرد متناسبی با سختافزار گوشی شما نداشته باشند، اما درهمینحال، برخی لانچرها هم به حافظه و عملکرد پردازندهی کمتری نیاز دارند. بنابراین، نصب یک لانچر سفارشی سبک میتواند عملا گوشی اندرویدی شما را سریعتر کند. علاوهبراین، میانبرهای متنوع، گزینههای سفارشیسازی و دیگر موارد، امکان اجرای سریعتر برنامههای گوشی اندرویدی شما را فراهم میکند. همچنین با این دست برنامهها، زمان کمتری را صرف پیداکردن برنامههای مختلف و تنظیمات خواهید کرد. برخی از بهترین لانچرهای اندروید عبارتند از: Nova Launcher، Evie Launcher، Buzz Launcher و Apex.
۱۵. گوشی خود را ریست فکتوری کنید
آخرین راهحل برای سریعترکردن گوشی اندرویدی، فکتوری ریست (Factory Reset) یا بازگشت به تنظیمات کارخانه است. اگر فکر میکنید، همهی راهکارهایی که امتحان کردهاید، بیفایده بودهاند، حتما باید گوشی خود را ریست کنید. دو روش برای ریستکردن گوشی خود دارید. روش اول اینکه به تنظیمات بروید و روی گزینهی ریست فکتوری تپ کنید. این نوع ریست که به آن ریست نرم میگویند، تنظیمات دستگاه و تمام اطلاعات را مانند عکسها، ویدئوها، برنامهها و حافظهی گوشی پاک میکند. برای ریست عمیقتر یا سخت میتوانید، از حالت بازیابی گوشی خود استفاده کنید. برای این منظور، بعد از اینکه گوشی خود را خاموش کردید، دکمههای Power و Volume Down را به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه نگه دارید تا وارد صفحهی بوت لودر شوید. باید توجه داشته باشید که در گوشیهای مختلف ترکیب این دکمهها تاحدی فرق میکند. در صفحهی بوت لودر، با استفاده از دکمههای Volume Up و Volumme Down، گزینهی Recovery را انتخاب کنید و با فشردن دکمهی Power، گوشی خود را ریست فکتوری کنید. باوجوداین، در بیشتر موارد، ریست نوع اول کافی است. نکتهی دیگر اینکه، قبل از ریستکردن، حتما از اطلاعات خود پشتیبانگیری کنید.
چطور سرعت گوشی آیفون خود را بالا ببریم؟
۱. حافظهی گوشی را خالی کنید
همچون گوشیهای اندرویدی، یک گوشی آیفون که حافظهی آن نزدیک به پرشدن است، کند میشود. با حذف برنامههایی که دیگر استفاده نمیکنید و عکسها و ویدئوهایی که لازم ندارید (یا انتقال به فضای ابری)، میتوانید بار گوشی خود را کاهش دهید. در iOS ۱۱، چند ابزار جدید برای کمک به مدیریت حافظه دردسترس هستند. مسیر فوق را بروید:Settings > General Storage & iCloud Usage و Manage Storage را انتخاب کنید. باطیکردن این مسیر، یک نمودار رنگی خواهید دید که فضای اشغال شده و فضای خالی حافظهی گوشی را نشان میدهد. در زیر نمودار، چند راهکار برای مدیریت حافظه به شما پیشنهاد داده میشود؛ ازجمله، قابلیت تخلیهی برنامههای بلااستفاده (Offload Unused Apps)، امکان فعالکردن کتابخانه عکس iCloud، حذف خودکار گفتگوهای قدیمی (Auto Delete Old Conversations).
۲. از فرمتهای جدید HEIF و HEVC استفاده کنید
درiOS۱۱ ، فرمتهای جدیدی برای فایلهای ویدئویی و عکسها بهکار رفته است که موجب کاهش حجم فایلها میشود. در آیفون، عکسها از فرمت HEIF و ویدئوها از فرمت HEVC استفاده میکنند. اگر شما هم مانند بیشتر کاربران آیفون، عکسها و ویدئوهای زیادی را در حافظهی گوشی خود ذخیره میکنید، مسیر فوق را بروید: Settings > Camera > Formats و گزینهی High Efficiency را انتخاب کنید تا از فرمتهای جدید HEIF و HEVC استفاده کنید.
باید اشاره کنیم که فرمتهای جدید در گوشیهای قدیمیتر آیفون دردسترس نیستند. تنها دستگاههایی که دارای حداقل پردازندهی گرافیکی تراشه A10 Fusion، مانند آیفون ۷، آیفون ۷ پلاس هستند، میتوانند عکسها را با فرمت HEIF و ویدئوها با فرمت HEVC ذخیره کنند.
۳. برنامههای خود را بروز کنید
برنامههای قدیمی در iOS ۱۱ ممکن است، بدون بروزرسانی سریع و راحت اجرا نشوند. بعد از بروزرسانی آیفون خود به iOS ۱۱، وارد اپ استور شوید و گزینهی Updates را باز کنید، سپس روی گزینهی Update All تپ کنید تا همهی برنامهها بروزرسانی شوند.
۴. گزینهی بروزرسانی خودکار را قطع کنید
همانند نسخههای قبلی، در iOS ۱۱ هم پردازشهایی در پسزمینه اجرا میشوند. بروزرسانی برنامهها هم در پسزمینه انجام میشود. بروزرسانی برنامهها در پسزمینه، علاوهبر مصرف منابع پردازشگر گوشی، باعث کاهش عمر باتری هم میشود. شما میتوانید این ویژگی را غیرفعال کنید و برنامههای خود را به صورت دستی از طریق اپ استور بروزرسانی کنید. برای انجام این کار، به مسیر فوق بروید: Settings > iTunes & App Store و گزینهی Automatic Downloads را غیرفعال کنید.
۵. رفرش برنامهها را مدیریت کنید
علاوهبر بروزرسانی، برنامهها بهطور منظم، محتوای خود را در پسزمینه بروزرسانی میکنند. به عنوان مثال، برنامههای فیسبوک یا توئیتر، هنگام بازشدن، به صورت خودکار بروزرسانی میشوند. برای مدیریت رفرش برنامهها به این مسیر بروید: Settings > General > Background App Refresh و گزینهی رفرش برنامه را غیرفعال کنید. همچنین میتوانید، Background App Refresh را فعال نگه دارید و برخی برنامههای خاص را از لیست حذف کنید.
۶. شفافیت و افکتهای حرکتی را کاهش دهید
اپل برای جذابترکردن منوها و آیکونها، از افکتهای حرکتی استفاده میکند. با وجودی که این افکتها بهبهترشدن تجربهی کاربر کمک میکنند، اما میتوانند، موجب کاهش سرعت گوشی آیفون شوند. برای غیرفعالکردن این ویژگیها، این مسیر را طی کنید: to Settings > General > Accessibility > Reduce Motion و گزینهی Reduce Motion را فعال کنید. همچنین میتوانید گزینهیAuto-Play Message Effects را هم غیرفعال کنید.
دوباره به صفحهی Accessibility بروید، اینبار روی گزینهی Increase Contrast تپ کنید و سپس Reduce Transparency را فعال کنید تا شفافیت را کاهش دهید. این تنظیم افکتهای شفافیت و تاری را کاهش میدهد، این افکتها که ظاهرا برای افزایش قابلیت خوانایی طراحی شدهاند، با وجود پردازشهای گرافیکی میتوانند، روی سرعت عملکرد گوشی آیفون تأثیر بگذارند. بنابراین با غیرفعالکردن این افکتها، سرعت آیفون شما بهتر خواهد شد.
۷. گوشی خود را ریستارت کنید
همچنان که در بخش گوشیهای اندرویدی توضیح داده شد، ریستارتکردن گوشی، در خیلی از مواقع میتواند از فشار روی پردازشگر گوشی بکاهد. اگر آیفون شما بهطور مداوم چند روز و چند هفته است که روشن است، حتما گوشی خود را ریستارت کنید.